Przyczyny zaburzeń gospodarki węglowodanowej w akromegalii
- W akromegalii występuje nadmiar hormonu wzrostu (GH).
- Hormon wzrostu jest jednym z hormonów, które nasilają produkcję glukozy w wątrobie, co chroni nas przed spadkiem stężenia glukozy w okresie, kiedy nie spożywamy pokarmów.
- Jeżeli hormon wzrostu jest produkowany w nadmiarze, to stopniowo, wraz ze zwiększaniem się jego stężenia, narasta też produkcja glukozy w wątrobie – również wtedy, gdy nie jest to nam potrzebne, np. w okresie po posiłku.
- Im dłużej trwa choroba, tym wyższe są stężenia hormonu wzrostu i tym bardziej narasta produkcja glukozy w wątrobie.
- Nadmiar hormonu wzrostu hamuje wykorzystanie glukozy na obwodzie nasilając oporność na działanie insuliny w mięśniach oraz powodując rozpad tkanki tłuszczowej (nazywa się to fachowo „działaniem lipolitycznym”).
- W początkowym okresie nie dochodzi do nieprawidłowych stężeń glukozy, gdyż hormon wzrostu pobudza także wydzielanie insuliny.
- Insulina hamuje produkcję glukozy w wątrobie (tzw. glukoneogenezę) i nasila wychwyt glukozy na obwodzie oraz nieco łagodzi lipolityczne działanie GH, co na początku choroby równoważy wpływ hormonu wzrostu na gospodarkę węglowodanową.
więcej informacji znajduje się tutaj